Lopar - San Marino

Ostrvo Rab pripada severnoj grupi jadranskih ostrva u Kvarneru i nalazi se na 44. paraleli geografske širine. U njegovoj blizini se nalazi planina Velebit, visoka planina Dinarskog masiva. Sama blizina Velebita omogućava strujanje svežeg i čistog vazduha tokom cele godine.

Prosečna temperatura tokom letnjih meseci iznosi 26°C, a zimi 7°C. Treba napomenuti da je temperatura vazduha, 140 dana tokom godine, veća od 18°C. Prosečan broj sunčanih sati tokom godine iznosi 2470 sati. Ostrvo je okruzeno čistim i bistrim morem, a struja koja teče iz pravca juga, omogućava stalni priliv čiste vode iz pravca ekoloski čistog Mediterana. Prosečna temperatura mora tokom letnjih meseci iznosi 26°C. Državni hidrometeorološki zavod: www.meteo.hr

Najpoznatije turističko mesto na ostrvu Rabu je Lopar. Nalazi se na severnom delu ostrva, 12 kilometara od grada Raba.

Lopar (www.lopar.com) obiluje prekrasnim peščanim plažama. Ima ih čak 22, od kojih 3 nudističke.

Najveća i najpoznatija loparska plaža je "Rajska plaža", dugačka 1,5 kilometara, duž koje su smešteni najvažniji turistički kapaciteti Lopara, a koju od 2003. godine krasi "Plava zastava", međunarodni simbol kvaliteta i ekologije, te sigurnosti kupača.

Lopar
Više fotografija možete pogledati ovde.

Obližnja marina "Lučica", nudi sigurno privezište za stotinjak plovila (glisera i jahti) kao i usluge podizanja, spuštanja i pranja plovila.

Za ljubitelje aktivnog letnjeg odmora, postoji veliki izbor sportsko - rekreativne sadržine kao što su ronjenje (www.mobydick-diving.com), skijanje na vodi, mogućnost iznajmljivanja čamaca i glisera, odbojka na pesku, tenis, mountin bike, trekking, jet ski, mali fudbal, košarka...

Ako ste radoznali i želite da upoznate naše ostrvo i njegovo okruženje, preporučujemo Vam mnoštvo lepih i nezaboravnih dnevnih izleta, kao što su razgledanje grada i ostrva, panoramska vožnja brodom, ribolov, razgledanje morskog dna, obilazak Golog otoka, Svetog Grgura i jos mnogo drugih.